Mevhibe Meziyet Beyat

Türk ressam ve şair

Doğum tarihi ve yeri: 2 Mayıs 1925, İstanbul

Ölüm tarihi: 2007

Lavinia yani, Mevhibe Meziyet Beyat, 2 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğar. Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirdikten sonra Olgunlaşma Enstitüsü’nde resim öğretmenliği ve stilistlik yapar.

Mevhibe Beyat, Özdemir Asaf’ın kendisine beslediği platonik aşkla “Lavinia” olarak edebiyatımıza girmiştir. Fakat Lavinia, Özdemir Asaf’a aşık değildir. İlk aşkı, ünlü ressam ve hocası Edip Hakkı Köseoğlu’dur. İkincisi ise İlhan Selçuk.

İlhan Selçuk’la 1952’de evlenen Mevhibe Beyat, ikinci evliliğini o sıralarda Mücap Ofluoğlu’nun kurduğu İstanbul Oda Tiyatrosu’nda çalışan Öztürk Serengil’le yapar. Ne var ki, bu evlilik de uzun sürmeyecektir (bu arada Öztürk Serengil’i filmlerde seslendirerek, onun şöhretinde pay sahibi olan sesin de Mücap Ofluoğlu olduğunu ekleyelim).

Mevhibe Beyat, üçüncü ve son evliliğini ise fotoğraf sanatçısı ve kameraman Muhlis Hasa ile yapacaktır. Akademi yıllarını dolu dolu geçirdiğini herkese göstermek istercesine, bol bol resim yapar Lavinia; sergiler açar, tablolarını dostlarına cömertçe dağıtır. Her dostunun evinde onun birkaç resmi vardır. Resimlerle yetinmeyip şiirler de yazar Lavinia. Şiir dünyasına âşinadır zaten. İlhan Berk, Cavit Yamaç, Naim Tirali ve Özdemir Asaf gibi genç şairleri tanımıştır.

Kaynaklar