Doğum tarihi ve yeri: 1 Temmuz 1923, Van
Ölüm tarihi ve yeri: 2 Nisan 2014, İstanbul
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin 1938 yılında açtığı giriş sınavını kazanarak Resim Bölümü Orta Kısmı ’na kaydolan Naile Akıncı, Galeri’de Nurullah Berk ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrenciliği yanında Şefik Bursalı yönetimindeki Cour de Soir çalışmalarını özenle sürdürdü.
İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’da açan ve 1997 yılında Japonya-Niigata eyaleti, Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi ’nde düzenlenen retrospektif sergisi ile büyük yankı uyandıran sanatçı, başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Atina ve Japonya-Niigata’da bugüne kadar toplam 48 kişisel sergi gerçekleştirdi.
Naile Akıncı, kendine özgü benzersiz bir ikonografinin temsilcisi olmakla birlikte Türk resminde özel ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Doğayı kopya etmekten kaçınan ressamın yapıtları, izlenimci bir yaklaşımdan uzaktır. İstanbul’a tutkuyla bağlı bir ressam olarak bilinen Naile Akıncı, İstanbul tutkusunu yansıtan çeşitlemeler ile dikkat çeker. Bu anlamda Akıncı’nın imzası neredeyse “Eyüp” ile bütünleşir ve sanat ortamında Modern Türk resminin en güçlü peyzaj ressamlarından biri olarak nitelendirilir.
Naile Akıncı, sanata olan bağlılığını şu sözlerle ifade etmiştir:
“Yetmiş beş yıl… Tuvalimle baş başa geçirdiğim, birbirimize ihanet etmeden, sıkılıp arkamızı dönmeden geçirdiğimiz koskoca bir yetmiş beş yıl. Geriye baktığımda zihnime düşen yüzlerce kelimeyi elekten geçirirsem şayet, duygularımı özetleyen tek bir kelime kalıyor: Şükür.”
Ödüller
- 1976 ’11. Clermont Ferrand Çağdaş Sanatlar Sergisi’ (Kent Özel Ödülü)
- 1979 Akbank ‘Tarihi ve Turistik Türkiye’ konulu resim yarışması (Mansiyon)
- 1981 ’13. Clermont Ferrand Çağdaş Sanatlar Sergisi’ (Jüri Özel Ödülü)
- 1983 İzmir Resim-Heykel Müzesi Onur Plaketi]
- 1983 ‘Bolu ve Bolu’da Yaşam’ konulu resim yarışması (Mansiyon)
- 1986 Milano Uluslararası Sergi (Üçüncülük Ödülü)
- 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “50. Sanat Yılı ve Türk Sanatı’na Katkıları” sebebiyle Devlet Onur Ödülü’nü aldı.
- 2003’de M.S.G.S.Ü. Rektörlüğünce “Yaşayan En Kıdemli Akademililer” arasında yapılan bir seçimle Ferruh Başağa ile müştereken Onur Ödülü’nü aldı.
- 2003’te ARTİST-TÜYAP 13. İstanbul Sanat Fuarı’nda Onur Sanatçısı seçildi.
- 2005’te Sedat Simavi Ödülleri “Görsel Sanatlar Ödülü” kazandı
Kaynaklar