Nezihe Bilgütay Derler

Türk minyatür ve çini sanatçısı

Doğum tarihi ve yeri: 1926, Heybeliada

1926 yılında Heybeliada’da doğan Nezihe Bilgütay Derler, İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra yeteneğini keşfeden bir hocasının yönlendirmesiyle Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmiştir. 1957 yılında Akademi’nin Türk Süsleme Bölümü’nden asil olarak minyatür, yardımcı sanat dalı olarak da tezhip dalında “pek iyi” ile mezun olmuştur. Akademi’de edindiği bilgi birikimini verdiği derslerle gelecek nesillere aktararak Türkiye’de Çini sanatının gelişmesinde öncü bir rol oynamıştır. 

1952 – 1960 yılları arasında harita ressamlığı üzerine çalışmasının ardından 1960 yılında Eczacıbaşı Sanat Atölyesi, Karaköy Andrea Han’da Melike Abasıyanık, Şükran Ölçen, Muhsin Demironat gibi önemli isimlerle birlikte İznik tipi sıraltı dekor atölyesinde mesleki alanda önemli çalışmalar yürütmüştür. 1966 yılına kadar ise Burhan Toprak atölyesinde, Eczacıbaşı’nın fabrikasında çini uygulamalar, seramik kalıp ve rölyef üzerine çalışmalar yapmıştır. Ardından 1966 – 1975  yılları arasında Sümerbank Yıldız Porselen Sanayi Müessesesi El Dekor atölyesinde atölye şefi olarak çalışmalarına devam etmiştir. Bu kurumda çalışırken hem yurt içi hem yurt dışı projelerde önemli görevler üstlenerek başarılı çalışmalara imza atmıştır 1967 yılında V. Uluslararası Seramik Sergi ve Yarışmasında, Muhsin Demironat ile birlikte çalıştıkları minyatürlü pano gümüş madalya kazanmıştır. 

Birçok eserinde minyatür sahneli kompozisyonlara rastlanan sanatçının pano, tabak, vazo gibi çeşitli seramik formlarda, çini bünye veya porselen alt yapıya sahip çalışmalarında, sıraltı, kabartma ve sırtüstü tekniklerini bir arada kullandığı örnekler bulunur.  Sanat hayatı boyunca çok fazla eser üretmiş olan Nezihe Bilgütay Derler, önce 2005 yılında Bodrum’a ardından İzmir’e taşınmıştır. 

Kaynaklar