Ümmü Gülsüm 

Mısırlı Arap şarkıcı, söz yazarı ve sinema oyuncusu.

Doğum tarihi ve yeri: 31 Aralık 1898 veya 4 Mayıs 1904, Mısır Hidivliği

Ölüm tarihi ve yeri: 3 Şubat 1975, Mısır

Mısır’da tüm zamanların en güzel sesli sanatçısı olarak anılan Ümmü Gülsüm’ün doğduğu dönemde doğum kaydı yapılmadığı için doğum tarihi belirsizdir. İlk ses eğitimini 12 yaşında babasından aldı, ondan Kuran okumayı öğrendi ve hafız oldu. Daha sonra babası ile birlikte çeşitli köylere giderek İlahiler, kasideler okudu. Bu dönemde kızların topluluk içinde okumaları hoş karşılanmadığından erkek kıyafetiyle okumak zorunda kaldı.

16 yaşındayken Şeyh Ebu’l Ala’dan ses eğitimi aldı ve Eski Klasik Arap Müziği repertuvarını öğrendi. 1923 yılında Udi Zekeriya Ahmed’in davetiyle Kahire’ye taşındı. 1924 yılında ilk şarkısı olan Al Sabb Tafdahoho Eyono’yu plağa doldurdu. Mısır’da 1930 yılında artık tanınmaya başladıktan sonra 1934’te Mısır Radyosunun kurulmasıyla sesini artık tüm Orta Doğu’ya duyurmaya başlamıştı. Sanatçı, radyo ile yaptığı anlaşma ile kendi konserlerini canlı yayınlatma fırsatını buldu ve böylece tüm Arap dünyasına sesini duyurmayı başardı. Kariyeri boyunca okuduğu aşk şarkılarının yanında her zaman repertuvarında dini ve milli şarkılar da bulundu.

Birçok müzik eleştirmeni tarafından 20. yüzyıl Arap müziğinin en iyi bestesi olarak gösterilen bestecisi Riyad El-Sunbati olan “Al Atlal(1966)” şarkısını okudu. Mısır’ın savaşlar neticesinde kaybettiği maddi zararlar ve daha önemlisi prestijin yeniden Ortadoğu’da kazandırılabilmesi için ülkesi yararına konserler vermek üzere Fas, Kuveyt, Libya, Lübnan, Sudan, Tunus gibi Arap ülkelerinde konserler verdi. Bu konserlerde diplomatik bir elçi gibi davranarak ülke liderleri ile görüştü. Kazandığı tüm geliri, mücevherlerini ve birkaç dostunun mücevherlerini Mısır hükûmetine bağışladı. 3 Şubat 1975 günü vefat etti. Cenaze törenine katılanların 2-4 Milyon arasında olduğu söylenmektedir.

Ödülleri

  • Nil Nişanı Büyük Kordonu (Mısır)
  • Hizmet Nişanı Büyük Haçı (Mısır)
  • Nişan El-Kemal 1.Sınıf (Mısır)
  • Üstün Rönesans Nişanı Büyük Kordonu (Ürdün)
  • Ulusal Sedir Nişanı (Lübnan)
  • Sivil Liyakat Nişanı Büyük Kordonu (Suriye)
  • İki Nehrin Nişanı Büyük Kordonu (Irak)
  • Cumhurbaşkanlığı Büyük Kordonu (Tunus)

Kaynakça